Toiminta ja toimipaikat Ryhmät Hallinto Ilmoitustaulu Yhteydenotot

Tarinat

Kuvat

Linkit Etusivu

Tarinoita

Hollannissa kesällä 2007

Kerman Kiertäjät Hollannissa 27.6.-4.7.2007

 

 Vartiolaiset hostellin pihalla Amsterdamissa

 

 Yksi monista kanaaleista Amsterdamissa

 

 Risteilyalus ja asuntolaivoja Amsterdamissa

 

 Hengähdystauko Amsterdamissa shoppailukierroksen jälkeen.

 

´s-Hertogenboschin rautatieasemalla kaikkien 14 suomalaisen tavarat ahdettiin Avalonin hurmaavaan autoon. Ja hyvin mahtui!

 

Perinteisellä kanaalikiertoajelulla pääsi näkemään Hollantia erilaisesta kulmasta.

 

Kaupunkikierroksella ´s-Hertogenboschissa Avalonin äidin opastuksella

 

Pyöräilyretki ´s-Hertogenboschissa

 

Scouting Columbus -lippukunnan kesäleirillä Eindhovenin lähellä valmistaudutaan haikille lähtöön.

 

Hollannissa sadekuurot ovat usein lyhyitä. Partiolaisilla ei ole sadevaatteita, joten sadekuuron ajan odotellaan katoksessa.

 

 kaksi vartiota valmiina haikille

 

Leirillä pelattiin myös perinteisiä hollantilaisia partioleikkejä.

 

Kaikki leiriläiset kuuntelevat keskittyneesti ohjeita.

 

 

Heinäveden Syyssanomat, syyskuussa 2007

Kerman Kiertäjillä kokemuksien kesä

Partioliikkeen 100-vuotisjuhlavuonna Partiolippukunta Kerman Kiertäjät juhli yhtä lailla. Ensimmäistä kertaa yhdistyksen historiassa joukko partiolaisia vanhempineen matkasi viikoksi Hollantiin osallistuen sikäläisen lippukunnan leirille.

Yhteys ´s-Hertogenboschilaiseen lippukuntaan syntyi Kerman Kiertäjien lippukunnanjohtajan, Salla Rissasen, sisaren kautta. Hollantilaiset lähettivät kutsun, joka Heinävedellä otettiin iloiten vastaan.
- Olimme aluksi Amsterdamissa kaksi yötä, tutustuimme nähtävyyksiin, kävimme museoissa ja hieman ostoksillakin. Yövyimme hostellissa, josta moni tuntui tykkäävän, Salla kertoo retkestä.
´s-Hertogenboschissa vieraat saivat olla ilmaiseksi yötä vanhassa maatalossa, joka oli sikäläisten partiolaisten käytössä.
- Kävimme katselemassa maaseutua pyöräillen. Olimme jo aiemmin ihmetelleet, kuinka hollantilaiset pyöräilevät niin lujaa, mutta pyörillä pääsi todella lujaa. Siellä pyöräilijät on otettu huomioon rakentamalla heille kaikkialle omia väyliä, mutta pyöräilykypäriä ei juuri näkynyt.
Leiripaikka, jossa heinäveteläiset pääsivät vertaamaan sikäläisiä ja omia partiotapojaan, oli partiolaisten omistuksessa. Samaan aikaan alueella oli 13 leiriä, mutta ne eivät olleet yhteistyössä keskenään.
Isäntälippukunta oli rakentanut teltat ja katokset valmiiksi.
- Jokainen ryhmä laittoi itse ruokansa, meillä ruoat laitetaan porukalla. Lisäksi johtajilla oli oma ruokaryhmänsä, ja lapset saivat olla keskenään. Meillä toiminta on valvotumpaa, Salla vertaa.

Yötä pellolla
lampaiden määkiessä

Ohjelmaksi on järjestetty muun muassa yön yli vaellus, haikki, jonka alkuperäinen pituus oli 25 kilometriä. Matka kuitenkin lyheni kolmanneksella.
- He olivat panostaneet haikkiin paljon, sillä matkan varrella oli paljon erilaisia tehtäviä ja opimme käyttämään erilaisia suunnistustekniikoita. Esimerkiksi vihjesuunnistuksessa oli annettu 20 erilaista vinkkiä, kuten ”ohita erikoinen puu” tai ”käänny vasemmalle palopostin jälkeen”. Suunnistus oli hauska, mutta tosi vaikea.
Yksi hauska sattumus vaelluksella oli yöpyä pellolla lampaiden ja ponien lähellä. Jos partiolaiset eivät olisi hoksanneet laittaa eläinaitauksen väliporttia kiinni, yöstä olisi saattanut tulla varsin levoton.
- Itse nukuin parhaimmat uneni tuona yönä. Ja ensikertalaisetkin pärjäsivät hyvin.
Leirin aikana Kerman Kiertäjät järjesti isäntäväelleen muutamia rasteja. Salla kokee, että hyvistä ideoista opittiin molemmin puolin. Ystävyyssuhteitakin alkoi muodostua.
Puutteena matkalaiset kokivat, ettei Amsterdamin jälkeen ollut mahdollisuutta käydä suihkussa eikä uimassa. Se oli ollut tiedossa etukäteen ja oli yksi syy siihen, ettei leirillä vietetty kokonaista viikkoa.
Ryhmä koostui 10-15-vuotiaista partiolaisista ja aikuisista. He maksoivat osan matkastaan itse, osa varoista tuli sponsoreilta, esimerkiksi Lions Club Heinävesi-Kermalta.
- Olemme kutsuneet hollantilaiset vastavierailulle, saa nähdä milloin se toteutuu.

Mukana juhlavassa
Suurjuhlassa

Juhlavuoteen kuului myös osallistuminen Tampereella kesäkuussa järjestettyyn Suurjuhlaan, jossa partioliikkeen 100-vuotista historiaa juhli 20 000 partiolaista.
- Kaikille ikäluokille oli järjestetty toimintaa, myös johtajille. Mukana oli paljon vanhempia, jotka vahtivat lapsia, kerrankin, Salla kiittelee.
Iltajuhlassa esiteltiin partiotoiminnan historiaa sirkuksen keinoin. Juontajana toimi Simo Frangén, joka kuulemma itse ei ollut koskaan osallistunut partioon.
- Sunnuntaina oli partiomessu, jossa on oma rento kaavansa. Partioparaati oli hieno niin kuin se on aina, koska väkeä on paljon, ja partiolaisilla on viralliset puvut yllään ja liput liehuvat. Paraatin ottivat vastaan Sauli Niinistö ja keskusjärjestön johtajat.
Etelä-Savon partiolaisten piiri järjesti juhlaan yhteiskuljetuksen.

Partiokolossa vilkasta, joulumessut luvassa

Syyskuun alettua toiminta Kirkonkylän seurakuntakodin suojissa sijaitsevassa partiokolossa on alkanut. Viime kaudella ryhmiä kokoontui kaikkina arki-iltoina, ja Salla toivoo, että toiminta on vähintään yhtä vilkasta tänä talvena. Kaikki uudet partiosta kiinnostuneet ovat tietenkin tervetulleita.
- Jossakin vaiheessa oli ongelmana, ettemme saaneet johtajia, koska lukion jälkeen yleensä muutetaan Heinävedeltä pois. Nyt meillä on aktiivinen joukko yläkoululaisia, joista on kasvamassa uusia johtajia, Salla kertoo.
Sudenpentuja eli 7-10-vuotiaita partiolaisia on eniten. He kokoontuvat kerran viikossa muun muassa pelaamaan, askartelemaan, leikkimään ja opettelemaan suunnistusta. Sudenpennut opettelevat myös ensiavun alkeita, laittamaan ruokaa trangialla ja kulkemaan luonnossa maamerkkien mukaan.
Vartiolaiset ovat 11-15-vuotiaita, ja tehtävät vaikeutuvat iän mukana. He toimivat jo opastajina nuoremmilleen.
- Vaeltajiin (15-18-v.) siirtyy nyt yksi ikäluokka. He järjestävät tapahtumia pienemmille palveluaatteen mukaisesti. Tapahtuma voi olla esimerkiksi yön yli suunnistus.
Muutaman vuoden tauon jälkeen partiolaiset aikovat järjestää perinteiset ja suositut Joulumessut. Lippukunnalle messut ovat olleet tärkeä tulonlähde, joten sekin motivoi herättämään suuret joulunalusmyyjäiset uudelleen henkiin.